Kulturë

Publiku gjerman vlerëson “Zanën”, së shpejti në platformat prestigjioze

Publiku gjerman vlerëson “Zanën”, së shpejti në platformat prestigjioze
Adriana Matoshi në rolin e Lumes dhe Astrit Kabashi në rolin e Ilirit në filmin “Zana”
 

Lumja dhe Iliri ishin të lumtur dhe e donin njëri-tjetrin, por kjo ishte në të kaluarën dhe ajo periudhë ka mbetur veç kujtim. Lufta dhe vdekja e vajzës së tyre i ka tronditur. Rrëfimi i tyre dhe ndodhitë që vijnë më pas shpalosen në filmin “Zana” nën regji të Antoneta Kastratit. I qasshëm online jo më shumë se 48 orë dhe vetëm në Gjermani, arriti të marrë vëmendjen e publikut atje. Të dielën mbrëma ka marrë çmimin “goEast” të publikut në edicionin e 33-të të festivalit të filmit “Exground”. Regjisorja, Antoneta Kastrati, për KOHËN ka thënë se filmi do të vazhdojë shfaqjen edhe nëpër festivale të tjera. Ka shtuar se tani në plan e kanë edhe shfaqjen nëpër platforma të ndryshme për të arritur edhe te një publik më i gjerë.

Festivali, i cili edicionin e parë e pati në prill të vitit 1990, atëherë nën titullin “Exground on screen”, ndër vite është zgjeruar duke u shtrirë jo vetëm në qytetin Wiesbaden të Gjermanisë. Sivjet, nëpërmjet edicionit online, u shtri në krejt Gjermaninë. Ua mundësoi adhuruesve të kinemasë që të shohin online filmat që ishin pjesë e programit. Mirëpo, historia e çmimit që fitoi filmi i Kosovës “Zana” – që vjet ishte propozimi i Kosovës për nominim për “Oscar” në gjuhë të huaj – ka lidhje me një festival tjetër. Bëhet fjalë për Festivalin e Filmit të Evropës Qendrore dhe asaj Lindore “goEast” që, po ashtu, mbahet në Wiesbaden të Gjermanisë.