Kulturë

Hyjtë, nudot, Warholi dhe ligësia

Hyjtë, nudot, Warholi dhe ligësia
Shenja dashurie…vepra e Tracey Eminit “It Was Just a Kiss” (2010), varet përskaj Bronzinos (Foto: Guy Bell/Rex/Shutterstock)

Ekspozita që sajdis vepra nga koleksioni i Galerisë Kombëtare në Londër me një grusht huazimesh të guximshme tregon se sa shumë ka ndryshime nga shekulli i 19-të, kur e mahnitshmja Venus – e ndriçuar në këtë ekspozitë nga një neon i artistit Tracey Emin – e ka pikturuar gjirin e saj.

Në alegorinë e Bronzinos me Venusin dhe Kupidin, të pikturuar rreth vitit 1545, hyjnesha e dashurisë ngrihet e zhveshur me djalin e saj njomëzak, Kupidin, që lehtë prek gjirin e saj me gishtërinjtë e tij të gjatë. Që të dy trupat janë të butë si mëndafsh, shkruan “The Guardian”, transmeton KOHA. Pasioni i tyre rri prapa në kohë. “Babai” kohë është një nga soditësit në turmë që janë të pazot për të mposhtur dashurinë seksuale.