Kulturë

“Kthimi i Karl Majit” për paradokset e Evropës, në prova “ilegale”

“Kthimi i Karl Majit” për paradokset e Evropës, në prova “ilegale”

Përmes letërsisë, shkrimtari gjerman Karl Maj do të niste alter-egon e tij të fiksionalizuar, Kara Ben Nemsi, në një udhëtim mes për mes Lindjes. Ajo që dikur prekte interesimin e evropianëve me gjithçka ekzotike që kishte “tjetri” oriental, tash do të ndërrojë kah. I “njëjti” personazh, tok me një grup aktorësh nga Kosova, do të arratiset nga Lindja për të shkuar drejt “tokave gjermane”. Në rrugëtim e sipër, ata takojnë Zhizhekun, Handken, si dhe një pjesëtar të “Nationalsozialistischer Untergrund”.

Dyert e Teatrit Kombëtar të Kosovës, ashtu sikurse të shumicës së institucioneve kulturore, vazhdojnë të jenë të mbyllura, për shkak të pandemisë. Por të hënën në TKK, në njëfarë forme ilegale, kanë nisur provat që “Karl Maji” të vihet në skenë, e kështu në vjeshtë të realizojë premierën e shumëpritur.