Kulturë

Abetarja e parë origjinale e gjuhës shqipe e Naum Veqilharxhit ekspozohet në muze

Abetarja e parë origjinale e gjuhës shqipe e Naum Veqilharxhit ekspozohet në muze
 

Ekspozita me 100 abetare origjinale është çelur në Muzeun Historik Kombëtar në Tiranë. Përkrah abetares së Naum VeqilHarxhit, e shtypur në Bukuresht në vitin 1844, janë ekspozuar edhe 11 abetare të Aleksandër Xhuvanit.

Abetarja e parë origjinale e gjuhës shqipe e botuar nga Naum Veqilharxhi në Bukuresht është ekspozuar në mjediset e Muzeut Historik Kombëtar. Nën emërtimin “Fort i shkurtër e i përdorçim Ëvetar shqip. Për çdo sicilë që do të mpsonjë të kënduarit e të shkruarit shqip. Dhënë tani parherëmbi dritë, preji, gjendësit e bëntorit i këtyre të shkrumëve rea dhe këtij Ëvetarit. Naum Panajot Haxhi Llazar Bredhi, që i thonë Naum Veqil-Harxhi nga Bythkuqi i Kolonjës. Mot i parë 1844”. Por historiku dhe rrugëtimi i abetares shqipe në 100 vjet nuk do të ishte i plotë, pa punën e bërë nga figurat e tjera të rilindjes, që e pasuan atë, si Kostandin Kristoforidhi, Sami Frashëri, Parashqevi Qirjazi apo edhe 11 abetaret e Aleksandër Xhuvanit. Ministrja e Kulturës Elva Margariti shprehet se përpjekjet për pavarësi do të ishin të paplota nëse do të mungonin iniciativat për vetëdijesimin e formimit kombëtar