Kulturë

Ansambli dhe lojërat tradicionale të Rugovës nën mbrojtje të shtetit

Ansambli dhe lojërat tradicionale të Rugovës nën mbrojtje të shtetit
 

Para 73 vjetësh malësorëve të Rugovës iu lindi një vizion, të ruajnë të gjitha trashëgimitë kulturore të bartura ndër shekuj brez pas brezi, në ansamblin folklorik autokton “Rugova”. Nga treva malore zbritën poshtë “luftëtarët” rugovas të armatosur me kobure e pushkë të moçme baruti, dhe filluan ta kërcejnë vallen e tyre të betejës, me të cilën këtë ansambël e ka bërë të njohur jo vetëm në trojet shqiptare. Vallëzimet, kënga, dasmorët, nuset e mbuluara me shami të kuqe, e përreth vallet e vajzërisë, e nënat rrotullonin tepsinë mbi sofër. Të gjitha këto tradita të vjetra u ngërthyen në programin e këtij ansambli, i cili me dekada, brenda dhe jashtë vendit ka prezantuar vlerat e mëdha të etnosit malësor.

Në mënyrë që vallja, kënga dhe veshja rugovase edhe më tej të frymojnë dhe të mos zhduken në librat e historisë, përfaqësuesit e ansamblit “Rugova” qe 20 vjet kanë ngjallur iniciativën për futjen e këtij ansambli nën mbrojtje shtetërore si trashëgimi shpirtërore. Dhe jo vetëm ansamblin, por edhe lojërat e parvjetshme tradicionale “Rugova” më mbanin gjallë frymën e autoktonisë malësore, raporton KOHA.