Kulturë

Pashko Vasa, arkeologjia dhe vitet e lumtura me zonjën Larish

Pashko Vasa, arkeologjia dhe vitet e lumtura me zonjën Larish
Gjatë kohës së punës dhe jetës në Liban, Pashko Vasa nuk ndërpreu asnjëherë lidhjet dhe ndihmën për veprimtarët shqiptarë

Gjurmëve të Pashko Vasës në Liban (II)

Krahas aktivitetit të tij në punët shtetërore, e veçmas në pasurimin e autonomisë së Libanit, shpirti fisnik i Pashko Vasës nuk mundi të qëndronte indiferent ndaj vlerave antike që fshihte toka e këtij vendi. Prandaj, me iniciativën e tij në Liban u ftuan shumë arkeologë të njohur nga Evropa për të gjurmuar shekujt e palosur. Kronistët shënojnë se ai ishte dashamir i arkeologjisë. Edhe vetë doli disa herë për të vëzhguar punën e arkeologëve, të cilët atëherë zbuluan statujat më të bukura të kësaj pjese arabe. Të gjitha ato artefakte sot gjenden në muzeun shtetëror të Stambollit.

Ndërkaq, arkeologët e shquar shënuan në fletoret e tyre se “guvernatori i Libanit dallohet nga të gjithë të tjerët. Ai është i ngritur dhe njeh historinë më mirë së burrat e shteteve të tjera që ata i njihnin”.