Kulturë

Ndre Mjeda, një nga klasikët e gjuhës, letërsisë dhe përpjekjeve shqiptare

Ndre Mjeda, një nga klasikët e gjuhës, letërsisë dhe përpjekjeve shqiptare

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama përkujtoi sot, përmes rubrikës “Homazh”, Dom Ndre Mjedën, një nga klasikët e gjuhës, letërsisë dhe përpjekjeve shqiptare.

“Mjeda ndërroi qetësisht jetë në qelen e Kuklit, në gusht të vitit 1937. Rama tha se, ky ‘pastor bonus’, në shëmbëlltyrën e Shëlbuesit t’vet, për të cilin Ernest Koliqi ka shkruar se “ia len dalë poetëve ma të ardhangët latinë”, prejardhjen e kishte prej Kryeziut të Pukës. Kreshnike prejardhja, kreshnik dhe karakteri i një personaliteti të fortë, që nxjerr krye edhe në poezitë më delikate të Domit, siç shfaqet ma s’miri tek poezia e tij “Guxo!”, shkroi Rama, duke publikuar edhe disa vargje.