Kulturë

Dhuna, kriza e identitetit dhe shpresa si ngacmim për debat

 

Regjisorët përmes projekteve të tyre shpeshherë nxitën nga një nevojë të brendshme për të diskutuar mbi tema të caktuara, për të shfaqur ndjenja ose për të kthyer vëmendje nga disa personazhe që ata besojnë se duhet veçuar. Një ngacmim artistik të tillë e kanë pasur edhe tre regjisorë kosovarë, të cilët projektet e tyre i shpalosin në edicionin e sivjetmë të “DokuFestit”.

Regjisori Zgjim Terziqi përmes filmit të tij “Salloni” nxit diskutim për dhunën në familje dhe për lajmet e rrejshme. Regjisorja e lindur në Kosovë, por që jeton në qytetin Bruges të Belgjikës, Aulona Fetahaj, përmes filmit të saj “She Asked Me Where I Was From” eksploron krizën e identitetit nëpër të cilën kalon. E, regjisorja Vjosa Abazi përmes dokumentarit “Shpresa” sjell katër rrëfime që, sipas saj, fillimisht tregojnë fuqinë e grave. Tre filmat janë pjesë e garës kombëtare dhe janë të qasshëm në platformën online të Festivalit deri më 15 gusht. Festivali për shkak të pandemisë është detyruar që edicionin e 19-të ta mbajë online.