Kulturë

Pandemia, “ndëshkim” krijues për ata që krijojnë

Pandemia, “ndëshkim” krijues për ata që krijojnë

Në një pasiguri, si murtaja e ditëve tona që mori emrin COVID-19, përftohet pasiguri e fragjilitet që megjithatë prodhon sinqeritet, kreativitet e përsosmëri. Por kjo psikozë e fundbotshme mund të jetë edhe njëfarë “domosdoshmërie” për ta ndërmendur njeriun se kjo botë ende ka shumë të panjohura. Në një bisedë për KOHËN, regjisori Isa Qosja ka folur për krijimtarinë artistike në kohëra të tilla.

Sipas tij, “kjo kohë e koronavirusit do të ketë artikulimin e vet në të gjitha artet në botë”. Duke folur mbi filmat distopikë të Andrei Tarkovskyt – ku, sipas tij, ka njerëz që bredhin brenda shkretëtirës shpirtërore dhe efemerisë – Qosja e ka quajtur regjisorin rus si një vizionar të pakontestueshëm që shestoi edhe hapësirën e sotme në veprat kinematografike. Derisa ka shprehur bindjen se në vitet në vijim do të ketë një hop të filmave me syzhe post-apokaliptikë, ai ka vlerësuar se në “kinematografinë tonë nuk kemi një vokacion të tillë që ka një gramatikë të qartë me porosi të fuqishme”.