Kulturë

Arbëreshi që e lartësoi studimin e shqipes

Arbëreshi që e lartësoi studimin e shqipes

“Nuk jam as në gjendje të flas për Xhanin, që e kam pasur mik nga viti 1990”, ka thënë mes lotësh profesoresha e gjuhës dhe letërsisë shqipe në Universitetin Ca’Foscari në Venezia, Giuseppina Turano. Dhimbja për kolegun e saj albanolog, Giovanni Belluscio, është e fortë. “Jam akoma shumë e tronditur për humbjen e tij”, ka thënë Turano.

Albanologjia këtë javë “uli” flamujt e vet në gjysmështizë për të vajtuar për humbjen e papritur të profesorit arbëresh, Giovanni Belluscio. Të dielën, në Cosenza të Italisë, Gianni – siç e quanin me dashuri miqtë e tij albanologë – vdiq në moshën 58-vjeçare. I fortë ishte pikëllimi mes rrjeteve albanologjike në hapësirën shqiptare. Të mërkurën, at Viktor Demaj në Kishën e Lezhës mbajti një meshë përshpirtjeje për arbëreshin që nuk e harroi asnjëherë tokën matanë detit, Shqipërinë dhe shqiptarët e tij.