Kulturë

Leze Qena – si Borëbardha dhe si Ana Franku

 

Roli kryesor në jetëgjatësinë e karrierës teatrore të Lezes është ai i Ana Frankut, në shfaqjen “Ditari i Ana Frankut” (1957), me regji të Slobodan Popiqit. Një shfaqje me tekst të dramatizuar nga autorët amerikanë, Frensis Gudring dhe Albert Heket, sipas tekstit autentik të “Ditarit” që mbajti në kohën e okupacionit nazist vajza hebraike trembëdhjetëvjeçare Ana Frank, në tavanin e një magazine, në qytetin holandez Amsterdam, në rrugën “Prinsegraht”, numër 217. Lezja kishte një të përbashkët me Ana Frankun. Lufta e Dytë Botërore për të nuk ishte as histori, as përrallë. Si fëmijë e kishte përjetuar edhe vetë.

1.