Kulturë

Ymer Jaka – studiuesi e veprimtari që avancoi kulturën shqiptare

 

Prishtinë, 13 dhjetor – Kishte lindur në Tropojë, por të gjitha angazhimet e tij jetësore do të zinin vend në Kosovë. Madje, në cilësinë e sekretarit Krahinor të Arsimit, Shkencës dhe Kulturës në Kosovë, kishte shtyrë përpara bashkëpunimin mbarëkombëtar duke dendësuar lidhjet me Shqipërinë e asokohshme.

Me emrin e Ymer Jakës (1937-2009) nuk janë të lidhura vetëm angazhimet në fushën e kulturës, arsimit dhe shkencës në Kosovë. Fryt i pasionit të tij janë edhe dy monografi për Skënderbeun, që qëmtojnë burimet dhe letërsinë frënge për kryeheroin mesjetar të shqiptarëve. As kontributet e tij prej përkthyesi nuk mbesin prapa: ka shqipëruar gjithë përkushtim letrarë, mendimtarë e filozofë francezë, si André Gide, René Descartes, Voltaire, Alexis de Tocqueville e Jean-Paul Sartre.