Kulturë

Romani i parë në botë u shkrua nga një grua

Romani i parë në botë u shkrua nga një grua

I shkruar njëmijë vjet më parë, në tregimin epik të Japonisë së shekullit XI, “Përralla e Genjit”, nga Murasaki Shikibu, pasqyrohet jeta dhe romanca e Hikaru Genjit. Ndikimi i kësaj vepre ishte i madh anembanë globit, ndërkohë që konsiderohet si romani i parë në botë.

Më 1925 është përkthyer nga Arthur Waley dhe është analizuar nga Virginia Woolf për revistën “British Vogue”. Përkthimi i fundit anglisht i ka 1,300 faqe.