Kulturë

“Anibari” dhe arti për ngritjen e zërit

“Anibari” dhe arti për ngritjen e zërit
Foto: Ferdi Limani
 

Këtu e dhjetë vjet më parë, një grup rioshësh të dhënë pas animacionit u bënë tok për festivalin e parë të filmit të animuar në Kosovë. Shpresa e tyre ishte që të ndanin me komunitetin fuqinë e filmit të animuar dhe në të njëjtën kohë t’ia kthenin gjallërinë dhe shpirtin e aktivizmit qytetit perëndimor të Kosovës. Do të quhej “Anibar”. Tash, në edicionin e dhjetë, festivali vë në pah frikët dhe shpresat e njerëzve nga vende të ndryshme, por edhe fuqinë e aktivizmit, shkruan sot Koha Ditore.

Fuqinë që ka “Anibari” e vlerëson edhe animatorja Orsolya Lang, e cila ishte edhe kuratore e filmave bashkëkohorë të animuar nga Hungaria në edicionin e sivjetmë. Lang është shprehur se është mahnitur nga historia sesi disa të rinj e kanë krijuar festivalin, dhe, sipas saj, fuqia e tij qëndron pikërisht te ky fakt.