Kulturë

Shqiptarët midis Lindjes dhe Perëndimit

Shqiptarët midis Lindjes dhe Perëndimit
 

Pas luftës pruso-franceze të vitit 1871 filloi të riak­tualizohet përsëri kriza lindore. Kancelari prusian, Bizmarku, me qëllim që ta largojë Rusinë nga çështjet evropiane, me mjeshtëri e ktheu këtë perandori të madhe nga lindja, shkruan sot Koha Ditore.

Rezultatet e konfliktit pruso-francez, rrjedhimisht kishin ndryshuar ekuilibrin ushtarak dhe politik në Konti­ne­n­tin e Vjetër, duke e rrënuar kështu përfundimisht Traktatin e Parisit të vitit 1856. Ndërkaq, Rusia cariste, duke mos u frikësuar më nga aleanca franko-britanike, filloi, që më 1871, të aktivizojë marinën ushtarake në Detin e Zi. Rusia, po ashtu, filloi t’i organizojë dhe t’i nxisë popujt nën Pera­ndorinë Osmane për veprimtari destabilizuese deri në krye­ngritje.