Kulturë

Antikomunizmi shkatërrues i Luftës së Ftohtë

Antikomunizmi shkatërrues i Luftës së Ftohtë

Arti më i mirë narrativ kapërcen didaktizmin në favor të reflektimit moral dhe subtil. Filmi polak “Cold War”, që u shfaq vjet, nën regji të Pawel Pawlikowskit, nuk përbën përjashtim. Rrëfen një histori të frymëzuar prej prindërve të Pawlikowskit, të Wiktor Warskit (Tomasz Kot) dhe Zula Lichonit (Joanna Kuligut), zjarri i dashurisë i të cilëve digjet prej pasojave politike në Evropën e pasluftës.

Pasioni i Wiktorit për Zulën e shteron atë. Nuk i shkoqet për vite me radhë pasi ai largohet nga Polonia, dhe e shtyn të kthehet, pavarësisht se e di që e pret burgu. Zula është e hijshme, krijesë delikate, viktimë e abuzimit, e talentuar, por e pasigurt, vajzë që flirton, dhe melankolike, e krejt këto e shpijnë në rrugën e konsumimit të alkoolit, shkruan “National Review”, transmeton “Koha Ditore”. Dhe kjo romancë e zjarrtë dhe ogurzezë ka edhe anën politike. Kjo është edhe arsyeja pse “Cold War” nuk është vetëm melodramë. Është kryevepër.