Kulturë

Udhëtimi heroik i gazetarit në hatanë sovjetike

Udhëtimi heroik i gazetarit në hatanë sovjetike

“Mr. Jones” i Agnieszka Holland është një filmi fuqishëm dhe i ndjeshëm me një linjë prekëse rrëfimi. Andrea Chalupa, që për herë të parë ka shkruar skenar filmi, është frymëzuar prej gjyshit të saj nga Ukraina lindore që ta hidhte në letër dramën e çmuar për zinë e madhe gjenocidale të bukës në kohën e Stalinit, dhe dëshminë për guximin e gazetarit uellsian, Gareth Jones, i cili ia kishte dëshmuar për herë të parë botës në vitet 1930 këtë katrahurë.

Dhe këtë punë e kishte marrë vetë përsipër pavarësisht rrezikut të madh për jetën e tij. Ai kishte udhëtuar tinëz dhe denigrimi pasues i gazetarit të “New York Times”, një sahanlëpirës i Stalinit, Walter Duranty, një burrë që do të dëshmohej më vonë se nuk ishte asgjë më shumë se një idiot.