Kulturë

Shqiptarët në Aleksandri në shekullin 20

Shqiptarët në Aleksandri në shekullin 20

Në historinë e lavdishme të kolonisë shqiptare në Egjipt, që zgjati nja dy shekuj, Aleksandria zë vend të posaçëm në Rilindjen Kombëtare Shqiptare me botimin e librit “Bleta shqiptare” të Thimi Mitkos në pranverën e vitit 1878 dhe disa botimeve të tjera më vonë. Kjo pozitë e Aleksandrisë u forcua me stabilizimin e shtetit kombëtar pas vitit 1920, përkatësisht me ngritjen e marrëdhënieve diplomatike midis Shqipërisë dhe Egjiptit dhe hapjen e Konsullatës shqiptare në Aleksandri më 1922, shkruan sot Koha Ditore.

Kuptohet, më vonë ajo kaloi në Kajro dhe u shndërrua në ambasadë me zhvillimin e marrëdhënieve midis Mbretërisë shqiptare dhe Mbretërisë egjiptiane në krye me mbretin Fuad (1917-1936), ish-kandidatin për fronin shqiptar më 1912-1913, si dhe me mbretin Faruk (1936-1952)