EXPRESS

Kulla e Ahmet Delisë hap kapitullin historik në ditën e flamurit

Pëlqeje KTV Video për të parë video të përzgjedhura nga KOHA
 

Në rajonin e Drenicës qëndron një dëshmitar i heshtur i historisë së Shqipërisë – një kullë që dikur i përkiste heroit Ahmet Delia. Kjo kullë e lashtë, e vendosur rrëzë një rruge të Prekazit, jo vetëm që shërbeu si bastion i mbrojtjes, por gjithashtu luajti një rol të rëndësishëm në formësimin e fatit të rajonit në periudha vendimtare. E ndërtuar shekuj më parë, kulla e Ahmet Delisë u shfaq si një pikë qendrore për vendime të mëdha që ndikuan në rrjedhën historike të rajonit të Drenicës. Muret e saj jehojnë me zërat e personaliteteve të shquara të përkushtuara thellë për çështjen kombëtare. Ndër ta edhe Hasan Prishtina. Ahmet Delia la gjurmë të pashlyeshme në këtë fortifikatë, duke e shndërruar atë në një simbol të qëndresës dhe sakrificës. Ky emër i skalitur në faqet e historisë shqiptare mori fundin e tij heroik në vitin 1913. Ai mbrojti me trimëri atdheun e tij në një kohë trazirash të mëdha, duke u bërë një fanar guximi dhe patriotizmi të palëkundur.

Luftëtari i lirisë, tribun popullor dhe prijës i Drenicës, Ahmet Delia u lind më 1850 në Prekaz. I rritur mes bashkësisë fisnore te Kuçit në një kulturë me norma kanunore, ai po gjente vendin e tij në mjedisin e ashpër dhe dinamik të ngjarjeve të shekullit 19-të. Gjatë jetës Delia ishte i angazhuar në disa fushata ushtarake dhe kuvende popullore. Beteja e tij e fundit në dhjetorin e vitit 1912, ku, ai i armatosur vetëm me sëpatë mbron vendin, vulos figurën e tij në traditën epike dhe të qëndresës në Kosovë.