Botë

Kompania amerikane bën historinë me uljen në Hënë

Një kompani amerikane ka bërë histori duke u bërë e para që vendos një anije kozmike në Hënë.

“Intuitive Machines” me bazë në Houston zbarkoi robotin e saj Odysseus pranë polit jugor hënor.

U deshën disa minuta që kontrollorët të konstatonin se mjeti ishte ulur, por përfundimisht u mor një sinjal, raportoi BBC.

“Ajo që mund të konfirmojmë, pa dyshim, është se pajisjet tona janë në sipërfaqen e Hënës”, tha drejtori i fluturimit Tim Crain.

Ishte një moment i rëndësishëm, jo vetëm për shfrytëzimin komercial të hapësirës, por për programin hapësinor të SHBA-së në përgjithësi.

“Intuitive Machines” ka thyer mungesën gjysmë shekullore të Shteteve të Bashkuara nga sipërfaqja e Hënës. Duhet të ktheheni në misionin e fundit Apollo në vitin 1972 për një rast kur pajisjet amerikane u futën në tokën hënore.

Administratori i NASA-s, Bill Nelson, ka uruar "Intuitive Machines" për misionin që ai e përshkroi si "triumf".

"SHBA-ja është kthyer në Hënë. Sot, për herë të parë në historinë e njerëzimit, një kompani komerciale - një kompani amerikane - nisi dhe udhëhoqi udhëtimin atje lart. Dhe sot është dita që tregon fuqinë e partneriteteve të NASA-s".

VIDEO: