Botë

Vatikani i përgjigjet kërkesave të indigjenëve, refuzon zyrtarisht “Doktrinën e Zbulimit”

Papa Francescu
Foto: AP
 

Vatikani të enjten i është përgjigjur kërkesave të shumta të indigjenëve duke hedhur poshtë zyrtarisht “Doktrinën e Zbulimit”, teoritë e mbështetura nga lloje të dekreteve publike e kartave të lëshuara nga papa e Kishës Katolike që legjitimonte sekuestrimin e tokave gjatë epokës së kolonizimit dhe që përbëjnë bazën e disa prej ligjeve të pronave sot.

Në deklaratën e lëshuar nga Vatikani është thënë se ato dekrete të lëshuara në shekullin e XV, “nuk pasqyronin në mënyrë adekuate dinjitetin dhe të drejtat e barabarta të popujve indigjenë” dhe nuk janë marrë kurrë ato si shprehje të besimit katolik.