Botë

Ulet çmimi i insulinës për 70%

Descriptive Text

Eli Lilly do të ulë çmimet me 70% për format e saj më të zakonshme të insulinës në SHBA, Humalog dhe Humulin, duke filluar nga tremujori i katërt i këtij viti, tha prodhuesi i barnave të mërkurën.

Lëvizja vjen mes kritikave të kompanive të kujdesit shëndetësor nga ligjvënësit amerikanë për kostot në rritje të insulinës, me nënshkrimin e Aktit të Reduktimit të Inflacionit të presidenti Joe Biden që përfshin një kufi prej 35 dollarësh për insulinën për ata që janë regjistruar në planet e sigurimeve shëndetësore.

“Ndërsa ne mund të presim që Kongresi të veprojë ose sistemi i kujdesit shëndetësor në përgjithësi ta zbatojë atë standard, ne thjesht po e zbatojmë atë vetë”, tha shefi ekzekutiv i kompanisë, Dave Rick, për CNN.

Prodhuesi i barnave do të ulë gjithashtu çmimin e injeksionit të tij të insulinës në 25 dollarë dhe do të zgjerojë programin e tij të vlerës së insulinës, sipas të cilit kufiri prej 35 dollarësh do të zbatohet në rreth 85% të farmacive amerikane.

"Insulina është bërë një çështje kaq e rëndësishme për shkak të përballueshmërisë", tha Rick.

Rreth 8.4 milionë nga 37 milionë njerëz në Shtetet e Bashkuara me diabet përdorin insulinë, sipas Shoqatës Amerikane të Diabetit.

Eli Lilly, së bashku me Sanofi dhe Novo Nordisk, përbëjnë 90% të tregut amerikan për insulinë.