Botë

Qyteti i luleve, epiqendër e dhunës në Pakistan

 

Peshawari - më pak se 30 kilometra nga kufiri afgan - u bë qendra ku CIA amerikane dhe ushtria pakistaneze ndihmuan në trajnimin, armatosjen dhe financimin e muxhahedinëve afganë që luftonin kundër sovjetikëve. Qyteti u përmbyt nga armë dhe luftëtarë, shumë prej tyre militantë islamikë të linjës së ashpër, si dhe me qindra mijëra refugjatë afganë

(AP) - Peshawari i Pakistanit dikur njihej si “qyteti i luleve”, i rrethuar nga pemishte me dardha, ftua dhe shegë. Ishte qytet tregtar, i vendosur në portat e një lugine malore kryesore që lidh Azinë Jugore dhe Qendrore.

Por për katër dekadat e fundit ka mbajtur barrën e militantizmit në rritje në rajon, të nxitur nga konfliktet në Afganistanin fqinj dhe lojërat gjeopolitike të fuqive të mëdha.