Botë

Fëmijët i shkruajnë Babadimrit për frikën e luftës në Ukrainë

Rreth gjysmë milioni fëmijë i shkruajnë Babadimrit me listat e dëshirave të Krishtlindjeve çdo vit. Katja, e cila punon në postë, ka monitoruar se nga vjen korrespondenca. “E po, Babadimri padyshim që merr letra nga e gjithë bota, nga rreth 200 vende të ndryshme në botë deri më tani”, shpjegon ajo. “Në vendet evropiane, unë do të thosha se vendet kryesore do të ishin Polonia, Italia, Britania e Madhe, Finlanda, natyrisht, dhe pjesa jugore e Evropës gjithashtu. Dhe gjithashtu nga vendet aziatike, Babadimri merr shumë letra çdo vit”

(AP) - Çdo vit, zyra postare e Babadimrit në Laplandin finlandez merr qindra e mijëra letra nga fëmijët që detajojnë urimet e tyre për Krishtlindje. Këtë dimër, disa të rinj po i shkruajnë për frikën e tyre nga lufta në Ukrainë.

Dhe në periferi të kryeqytetit të Laplandit finlandezit ndodhet fshati Santa Claus.

Ky vend i mrekullive të dimrit cilësohet si shtëpia e Babadimrit dhe është një atraksion festiv për turistët që vijnë nga e gjithë bota.

Gjysmë milioni letra

Në vend është një zyrë postare ku vizitorët mund t’i dërgojnë kartolinat e tyre të Krishtlindjeve, të vulosura me një vulë postare të veçantë të Rrethit Arktik.

Por ajo gjithashtu merr një sasi të madhe të postës hyrëse.

Rreth gjysmë milioni fëmijë i shkruajnë Babadimrit me listat e dëshirave të Krishtlindjeve çdo vit.

Katja, e cila punon në postë, ka monitoruar se nga vjen korrespondenca.

“E po, Babadimri padyshim që merr letra nga e gjithë bota, nga rreth 200 vende të ndryshme në botë deri më tani”, shpjegon ajo.

"Në vendet evropiane, unë do të thosha se vendet kryesore do të ishin Polonia, Italia, Britania e Madhe, Finlanda, natyrisht, dhe pjesa jugore e Evropës gjithashtu. Dhe gjithashtu nga vendet aziatike, Babadimri merr shumë letra çdo vit”.

Këto Krishtlindje, dhuratat më të njohura të kërkuara nga letrarët e rinj janë Lego, kukulla, libra, ski dhe skateboard.

Por jo të gjithë fëmijët që i shkruajnë Babadimrit kërkojnë që ai të sjellë lodra.

“Ka shumë dëshira jo shumë materiale. Ata duan lumturi, dashuri, ndoshta miqësi. Dhe në ditët e sotme marrim më shumë letra që përfshijnë dëshira për paqe”, thotë Katya.

Dëshirat e fëmijëve ukrainas

Dhe askund nuk është kjo dëshirë më e qartë se në këtë letër nga një fëmijë ukrainas.

“Mirëdita, Babadimër. Unë quhem Petro dhe kam një motër. Ajo quhet Stefania. Unë jam gjashtë vjeçe dhe motra ime dy vjeç e gjysmë. Dikur jetonim në Kiev, kryeqyteti i Ukrainës. Por tani për shkak të luftës, ne jetojmë në Ukrainën perëndimore”, shkruan ai.

“Ju lutemi sillni paqe Ukrainës. Ne e duam shumë vendin tonë”.

Finlanda ka një kufi prej 1.340 kilometrash me Rusinë.

Pushtimi i Putinit në Ukrainë ka ndikuar shumë në mendjet e fëmijëve finlandezë, duke u shqetësuar se vendi i tyre mund të futet gjithashtu në konflikt.

Nëna e një vajze të vogël i ka shkruar Babadimrit për t'i treguar frikën e vajzës së saj.

“Një vajzë e vogël pesë vjeçe, pyet nga nëna e saj nëse Babadimri duhet të shkojë në luftë, a duhet të ketë luftë në Finlandë?" - thotë Katya, duke e përkthyer letrën nga finlandishtja.

“Dhe nëna tha se ndoshta Babadimri tashmë është aq i vjetër sa nuk duhet të shkojë në luftë dhe se ai ka shumë miq në mbarë botën ku Babadimri mund të lëvizte nëse Babadimri do të duhej të largohej nga shtëpia e tij”.

Leksione për Babadimrin!

Shqetësimi për mirëqenien e Babadimrit është një temë e zakonshme në postën që ai merr.

Një djalë i vogël i ka marrë gjërat në duart e tij dhe ka krijuar një orar për dhuratëdhënësin më të famshëm në botë.

“Janë orë pas ore këtu çfarë duhet të bëjë Babadimri gjatë asaj dite. Pra, çdo ditë ka pak pushim, ka pak, sigurisht. Ka pak punë. Ka pak për të ushqyer drerin. Por çfarë është shumë më e bukur është se ka shumë pushim të shënuar në këtë orar”, thotë Katja.

Pushimet e pushimit – “lepoa” në finlandisht - janë të shënuara qartë përgjatë orarit.

"Fëmijët, ata ndonjëherë janë pak të shqetësuar nëse Babadimri ka energji të mjaftueshme ose nëse ai pushon mjaftueshëm gjatë sezonit shumë të ngarkuar të Krishtlindjeve dhe ky është një gjest vërtet, vërtet i bukur për Babadimrin, dikush me të vërtetë dëshiron të kujdeset që Babadimri të pushojë herë pas here”, thotë Katja.

Por vetë njeriu i madh thotë se nuk ka asgjë për t'u shqetësuar:

"Kam parë një orar. Ishte një djalë i ri që vizatonte ose shkruante. Por aty thotë 'punë'. Dhe unë kurrë nuk punoj. Kjo nuk është një punë. Kjo është jeta ime. Duhet të mbani mend se kjo është jeta ime. Unë kurrë nuk punoj. Por ishte një orar i mrekullueshëm, më pëlqeu shumë", thotë ai.

Ndoshta për Babadimrin, kalërimi i drerit të tij të preferuar nëpër dëborë është mënyra më e mirë për t’u çlodhur.

Image

“Fëmijët, ata ndonjëherë janë pak të shqetësuar nëse Babadimri ka energji të mjaftueshme ose nëse ai pushon mjaftueshëm gjatë sezonit shumë të ngarkuar të Krishtlindjeve dhe ky është një gjest vërtet, vërtet i bukur për Babadimrin, dikush me të vërtetë dëshiron të kujdeset që Babadimri të pushojë herë pas here”, thotë Katja