Botë

Brenda kryeqytetit në duar të bandave brutale

Policia thotë se ata ishin përfshirë në një shkëmbim zjarri me një grup rrëmbyesish

Në Port-au-Prince nuk mund t'i shihni kufijtë, por duhet të dini se ku janë. Jeta juaj mund të varet nga ajo. Bandat konkurruese po tmerrojnë kryeqytetin haitian, duke rrëmbyer, përdhunuar dhe vrarë sipas dëshirës. Ato e demarkojnë territorin e tyre me gjak. Kaloni nga terreni i një bande në tjetrin dhe mund të mos ia dilni përsëri.

 

"Burrat rrihen dhe digjen me materiale si plastika e shkrirë", thotë Gedeon Jean, nga Qendra e Haitit për Analizë dhe Kërkim për të Drejtat e Njeriut. "Gratë dhe vajzat u nënshtrohen përdhunimeve në grup. Kjo situatë i nxit të afërmit të gjejnë para për të paguar shpërblimin. Ndonjëherë rrëmbyesit thërrasin të afërmit në mënyrë që ata të dëgjojnë përdhunimin duke u kryer në telefon". Ne udhëtojmë me makinë të blinduar. Normalisht, kjo është e rezervuar për linjat e frontit në zonat e luftës si Ukraina, por është e nevojshme në Port-au-Prince për të shmangur rrëmbyesit

Në Port-au-Prince nuk mund t'i shihni kufijtë, por duhet të dini se ku janë. Jeta juaj mund të varet nga ajo. Bandat konkurruese po tmerrojnë kryeqytetin haitian, duke rrëmbyer, përdhunuar dhe vrarë sipas dëshirës. Ato e demarkojnë territorin e tyre me gjak. Kaloni nga terreni i një bande në tjetrin dhe mund të mos ia dilni përsëri.

Ata që jetojnë këtu mbajnë një hartë mendore, duke e ndarë këtë qytet të vrullshëm në zona të gjelbra, të verdha dhe të kuqe. E gjelbra do të thotë pa grupe, e verdha mund të jetë e sigurt sot dhe vdekjeprurëse nesër, dhe e kuqja është një zonë e ndaluar. Zona e gjelbër po zvogëlohet, ndërsa bandat e armatosura fort shtrëngojnë kontrollin e tyre.