Botë

Ngritja e politikanit ekstrem para zgjedhjeve izraelite

Ben-Gvir, 46 vjeç, ka qenë pjesë e së djathtës ekstreme të Izraelit për më shumë se dy dekada, duke fituar famë në rininë e tij si dishepull i rabinit të ndjerë radikal, Meir Kahane. Ai u bë fillimisht një figurë kombëtare kur theu një maskotë nga makina e kryeministrit të atëhershëm, Yitzhak Rabin, në vitin 1995

 

Ben-Gvir, 46 vjeç, ka qenë pjesë e së djathtës ekstreme të Izraelit për më shumë se dy dekada, duke fituar famë në rininë e tij si dishepull i rabinit të ndjerë radikal, Meir Kahane. Ai u bë fillimisht një figurë kombëtare kur theu një maskotë nga makina e kryeministrit të atëhershëm, Yitzhak Rabin, në vitin 1995

Ligjvënësi izraelit, Itamar Ben-Gvir, i quan kolegët e tij arabë "terroristë". Dëshiron të dëbojë kundërshtarët e tij politikë dhe në rininë e tij pikëpamjet e tij ishin aq ekstreme sa ushtria ia ndaloi shërbimin e detyrueshëm ushtarak.

Megjithatë, sot, ligjvënësi populist, i cili dikur ishte zbritur në margjinat e politikës izraelite, po shkon përpara në sondazhet përpara zgjedhjeve të nëntorit. Ai ka marrë bekimin e ish-kryeministrit Benjamin Netanyahu, dhe është gati të shfaqet si një forcë e madhe që mund ta shtyjë kryeministrin e dikurshëm të kthehet në pushtet.