Botë

Kufizimet e eksportit mund të shkatërrojnë Rusinë si Bashkimin Sovjetik

Foto: AP
 

Pas pushtimit rus të Ukrainës, vendet perëndimore vendosën sanksione të paprecedentë ndaj Kremlinit. Është diskutuar shumë për ndikimin e konfiskimeve të aseteve, ndalimin e fluturimeve dhe kufizimet financiare, por janë kontrollet e eksporteve ana e fshehtë e përpjekjes së fundit të Perëndimit për të frenuar Rusinë.

Në një mënyrë shumë të koordinuar, Shtetet e Bashkuara dhe 37 vende të tjera vendosën një regjim të ri dhe kompleks të kontrolleve të eksporteve kundër Rusisë. Këto kontrolle kufizojnë ashpër eksportin e teknologjive strategjike, duke përfshirë gjysmëpërçuesit, mikroelektronikën, pajisjet e navigimit dhe komponentët e avionëve, në Rusi – duke u kthyer pas kufizimeve shumë të suksesshme që ndihmuan në izolimin, kontrollin dhe përfundimisht mposhtjen e Bashkimit Sovjetik.