Botë

AP: Sundimi taleban po i ngufat gratë

Një studente universiteti që u arrestua tha se ishte goditur me shufër elektrike në shpatulla, fytyrë, qafë dhe gjetkë, ndërsa talebanët i bërtisnin. Njëri e kërcënoi: "Unë do të të vras ​​dhe askush nuk do të mund të ta gjejë trupin tënd"

“Amnesty” vlerësoi se talebanët gjithashtu kanë shfuqizuar legjislacion që mbron viktimat që përballen me dhunën në familje dhe se talebanët kanë arrestuar gra dhe vajza për shkelje të vogla dhe kanë kontribuuar në rritjen e martesave të fëmijëve. Raporti gjithashtu dokumentoi torturën dhe abuzimin e grave të arrestuara nga talebanët për organizimin e protestave kundër kufizimeve

 

“Amnesty” vlerësoi se talebanët gjithashtu kanë shfuqizuar legjislacion që mbron viktimat që përballen me dhunën në familje dhe se talebanët kanë arrestuar gra dhe vajza për shkelje të vogla dhe kanë kontribuuar në rritjen e martesave të fëmijëve. Raporti gjithashtu dokumentoi torturën dhe abuzimin e grave të arrestuara nga talebanët për organizimin e protestave kundër kufizimeve

(Associated Press) - Jeta e grave dhe vajzave afgane po shkatërrohet nga goditja "mbytëse" nga talebanët që kur morën pushtetin gati një vit më parë, vlerësoi “Amnesty International” në një raport të publikuar të mërkurën.

Pasi pushtuan kryeqytetin, Kabulin, në gusht 2021 dhe rrëzuan Qeverinë e mbështetur ndërkombëtarisht, talebanët u paraqitën si të moderuar pas marrjes së pushtetit fillimisht në vitet 1990. Fillimisht, zyrtarët talebanë folën për lejimin e grave që të vazhdojnë të punojnë dhe vajzave që ta vazhdojnë shkollimin e tyre.