Botë

Hezitimi gjerman ndaj Ukrainës i lidhur me historinë dhe energjinë

Ushtarët ukrainas në vijën e ndarjes me rebelët prorusë pranë Katerinivkas, në rajonin Donetsk në Ukrainë të martën e 7 dhjetorit 2021

Dhe ndërsa Gjermania ka vënë në dukje pozicionin e saj kufizues për eksportet e armëve në zonat e konfliktit në të kaluarën, analistët thonë se rregulli nuk është zbatuar vazhdimisht. “Ka pasur gjithmonë raste kufitare këtu, si lufta e Kosovës ose mbështetja kundër ISIS-it në Siri”, ka thënë Sabine Fischer, eksperte e lartë për Rusinë në Institutin Gjerman për Çështjet Ndërkombëtare dhe të Sigurisë

 

Dhe ndërsa Gjermania ka vënë në dukje pozicionin e saj kufizues për eksportet e armëve në zonat e konfliktit në të kaluarën, analistët thonë se rregulli nuk është zbatuar vazhdimisht. “Ka pasur gjithmonë raste kufitare këtu, si lufta e Kosovës ose mbështetja kundër ISIS-it në Siri”, ka thënë Sabine Fischer, eksperte e lartë për Rusinë në Institutin Gjerman për Çështjet Ndërkombëtare dhe të Sigurisë

Refuzimi i Gjermanisë për t'u bashkuar me anëtarët e tjerë të NATO-s për ofrimin e armëve Ukrainës ka mërzitur disa aleatë dhe ka ngritur pikëpyetje në lidhje me vendosmërinë e Berlinit për t'i bërë ballë Rusisë.

Çështja u ngrit në qendër të vëmendjes gjatë fundjavës pas një raporti se Berlini kishte shkuar aq larg sa të bllokonte gatishmërinë e Estoninsë për furnizim me granatahedhës të vjetër gjerman Kievin për të ndihmuar mbrojtjen kundër trupave ruse që po grumbulloheshin pranë kufirit ukrainas.