Botë

20 vjet të Guantanamos: Trashëgimi e “padrejtësisë” dhe “abuzimit”

“Është simbol botëror i padrejtësisë, torturës dhe shpërfilljes amerikane të sundimit të ligjit”, ka thënë për “Al-Jazeeran” Hina Shamsi, drejtoreshë e Projektit të Sigurisë Kombëtare në Unionin Amerikan të Lirive Civile

20 vjet pas hapjes së burgut në Gjirin e Guantanamos, avokatët thonë se objekti i paraburgimit ushtarak amerikan përfaqëson dy dekada padrejtësie – dhe se duhet të mbyllet.

 

Avokatët reflektojnë mbi “trashëgiminë neveritëse” të qendrës së mbajtjes dhe i kërkojnë presidentit amerikan, Joe Biden, që të marrë masa dhe ta mbyllë menjëherë burgun ushtarak të hapur në kuadër të “luftës kundër terrorit” pas sulmeve të 11 shtatorit 2001

20 vjet pas hapjes së burgut në Gjirin e Guantanamos, avokatët thonë se objekti i paraburgimit ushtarak amerikan përfaqëson dy dekada padrejtësie – dhe se duhet të mbyllet.

I vendosur në bazën ushtarake amerikane në Kubë në vitin 2002 nga administrata e ish-presidentit George W. Bush, burgu kishte për qëllim të privonte të burgosurit e "luftës kundër terrorit" pas 11 shtatorit nga të drejtat kushtetuese, që do të gëzonin në tokën amerikane, shkruan “Al-Jazeera”.