Botë

Pandemia përkeqësoi shkallën e demokracisë në mbarë botën

Sipas raportit të organizatës IDEA, numri i demokracive që kanë shënuar regres është dyfishuar në dekadën e fundit dhe veçanërisht janë përmendur Shtetet e Bashkuara, Hungaria, Polonia dhe Sllovenia
 

Në raportin e Institutit Ndërkombëtar për Demokraci dhe Ndihmë Zgjedhore, thuhet se deri në gusht të vitit 2021, 64 për qind e shteteve kanë ndërmarrë masa kundër pandemisë, që janë konsideruar si “joproporcionale, të panevojshme apo joligjore”. Kjo organizatë, vlerëson se situata po përkeqësohet në shtetet që nuk janë demokratike. Regjimet autokratike janë bërë edhe “më të pacipa në represionin e tyre”, derisa liria e shprehjes është kufizuar dhe sundimi i ligjit është dobësuar

Demokracia po përkeqësohet në të gjithë botën, me shtetet që po ndërmarrin veprime jodemokratike dhe të panevojshme për të mbajtur nën kontroll pandeminë COVID-19, thuhet në një raport të publikuar të hënën.

“Shumë qeveri demokratike janë duke u kthyer prapa”, shkruan në raportin e Institutit Ndërkombëtar për Demokraci dhe Ndihmë Zgjedhore (IDEA).