Botë

“Polexiti” dhe rreziku nga “fillimi i shembjes” së BE-së

Bashkimi Evropian “do ta fillojë së shemburi” po qe se nuk e sfidon vendosmërisht vendimin e gjykatës së lartë të Polonisë që i vë ligjet kombëtare para atyre të Evropës, ka paralajmëruar të hënën një zyrtare e lartë e bllokut 27-anëtarësh.

 

Nëse nuk e ruajmë parimin e BE-së, që thotë se rregullat e përbashkëta respektohen njësoj kudo në Evropë, atëherë e gjithë Evropa do të nisë që të shembet”, ka thënë Vera Jourova, komisionere e BE-së nga Republika Çeke, fqinje e Polonisë. “Kjo është arsyeja përse duhet të reagojmë kundruall këtij kapitulli të ri që Gjykata Kushtetuese polake ka nisur që ta shkruajë”, ka shtuar Jourova, e cila është e ngarkuar për çështjen e vlerave dhe transparencës në Komisionin Evropian

Bashkimi Evropian “do ta fillojë së shemburi” po qe se nuk e sfidon vendosmërisht vendimin e gjykatës së lartë të Polonisë që i vë ligjet kombëtare para atyre të Evropës, ka paralajmëruar të hënën një zyrtare e lartë e bllokut 27-anëtarësh.

Tribunali kushtetues i Polonisë ka vendosur javën e shkuar kundër doktrinës qendrore të integrimit evropian, duke e përshkallëzuar përplasjen e thellë rreth vlerave themelore mes Varshavës euroskeptike dhe shumicës së vendeve të tjera anëtare të BE-së, ka raportuar Reutersi.