Botë

Rëndësia botërore e zgjedhjeve të Irakut

Zgjedhjet e së dielës në Irak janë organizuar me një mori sfidash: ekonomia e shtetit është shembur nga vitet e konfliktit, korrupsionit të madh dhe së fundmi edhe nga pandemia e koronavirusit. Institucionet shtetërore janë në gjendje të rëndë, ashtu si infrastruktura e krejt vendit. Grupet e fuqishme paramilitare vazhdimisht kanë shërbyer si kërcënim për autoritetin e shtetit dhe qindra e mijëra njerëz janë ende të zhvendosur shkaku i luftës kundër Shtetit Islamik.

 

Votimet në Irak po bëhen në një kohë me aktivitet të ashpër diplomatik, sidomos pas vendimit të administratës së presidentit amerikan, Joe Biden, për tërheqjen graduale nga Lindja e Mesme dhe marrëdhëniet e ftohta me aleatin tradicional, Arabinë Saudite. Kryeministri i tanishëm i Irakut, Mustafa al-Kadhimi, ka dashur ta portretizojë Irakun si ndërmjetësues neutral në krizat e rajonit. Në muajt e fundit, Bagdadi ka qenë nikoqir i disa bisedimeve mes sauditëve dhe iranianëve me qëllim që të ulen tensionet

Zgjedhjet e së dielës në Irak janë organizuar me një mori sfidash: ekonomia e shtetit është shembur nga vitet e konfliktit, korrupsionit të madh dhe së fundmi edhe nga pandemia e koronavirusit. Institucionet shtetërore janë në gjendje të rëndë, ashtu si infrastruktura e krejt vendit. Grupet e fuqishme paramilitare vazhdimisht kanë shërbyer si kërcënim për autoritetin e shtetit dhe qindra e mijëra njerëz janë ende të zhvendosur shkaku i luftës kundër Shtetit Islamik.

Teksa pak irakianë presin ndryshime në jetën e tyre të përditshme, zgjedhjet parlamentare do t’i japin drejtim politikës së jashtme të Irakut në periudhën vendimtare në Lindjen e Mesme, përfshirë Irakun si ndërmjetësues mes rivalëve rajonalë, Iranit dhe Arabisë Saudite.