Botë

Si e fshehu Inteligjenca austriake të dyshuarin sirian për krime të luftës

Ish-gjeneralbrigadieri sirian, Khalid al-Halabi, në Budapest

Kur ithtarët e diktatorit sirian, Bashar al-Assad, ikën nga qyteti i Rakës pranverën e 2013-s, ata lanë prapa vetes një instrument paksa të çuditshëm në ndërtesën e sigurisë shtetërore: Një dërrasë druri me çivi në mes dhe një traversë në njërin cep.

 

Khalid al-Halabi besohet të ketë qenë përgjegjës për torturimin e aktivistëve opozitarë sirianë. Me gjithë përpjekjet për ta nxjerrë para drejtësisë, ai ka jetuar në liri të plotë në Austri për vite me radhë, i mbrojtur nga Agjencia vendore e Inteligjencës

Kur ithtarët e diktatorit sirian, Bashar al-Assad, ikën nga qyteti i Rakës pranverën e 2013-s, ata lanë prapa vetes një instrument paksa të çuditshëm në ndërtesën e sigurisë shtetërore: Një dërrasë druri me çivi në mes dhe një traversë në njërin cep.

Bisat al-Rih është emri që banorët lokalë ia dhanë pajisjes, e që në shqipe do të thotë “qilim fluturues”. Me gjithë emrin e pazakontë, është ky një mjet tejet i kobshëm torturimi, madje edhe për standardet e regjimit sirian, ka shkruar e përditshmja gjermane “Der Spiegel”.