Botë

Pse Amerika dështoi në Afganistan?

 

“Nuk ishte e mundur të kthehej vendi në një demokraci moderne, por diplomacia krijuese dhe forca mund të kishin kapërcyer terrorizmin”.

Marrja e Afganistanit nga talebanët përqendron shqetësimin e menjëhershëm në nxjerrjen e dhjetëra mijëra amerikanëve, aleatëve dhe afganëve të bllokuar në të gjithë vendin. Shpëtimi i tyre duhet të jetë përparësia jonë urgjente. Shqetësimi më themelor, megjithatë, është se si Amerika u vendos të tërhiqej në një vendim të marrë pa shumë paralajmërim ose konsultim me aleatët ose njerëzit më të përfshirë drejtpërdrejt në 20 vjet sakrificë. Dhe pse sfida themelore në Afganistan është konceptuar dhe paraqitur para publikut si një zgjedhje midis kontrollit të plotë të Afganistanit ose tërheqjes së plotë.

Një çështje themelore ka shtyrë përpjekjet tona kundër kryengritjes nga Vietnami në Irak për më shumë se një brez. Kur Shtetet e Bashkuara rrezikojnë jetën e ushtrisë së tyre, rrezikojnë prestigjin dhe përfshijnë vende të tjera, duhet ta bëjnë këtë në bazë të një kombinimi të objektivave strategjikë dhe politikë. Strategjike, për të bërë të qartë rrethanat për të cilat luftojmë; politike, për të përcaktuar kuadrin qeverisës për të ruajtur rezultatin si brenda vendit në fjalë ashtu edhe ndërkombëtarisht.