Botë

Talebanët marrin gjysmën e Afganistanit

Kryengritësit talebanë ia kanë dalë që të marrin më shumë kontroll gjatë dy muajve të fundit sesa gjatë njëzetë vjetëve të kaluar prej se Shtetet e Bashkuara i rrëzuan nga pushteti me ndërhyrjen e vitit 2001 në Afganistan.

 

Në një hulumtim të shërbimit afgan të BBC-së mësohet se militantët tani kanë prani të fuqishme në mbarë vendin, përfshirë edhe krahinat veriore dhe ato juglindore. “Me kontroll, mendojmë krahinat ku qendra administrative, stacionet policore dhe të gjitha institucionet e tjera qeveritare janë nën kontroll të talebanëve”, vlerësohet në hulumtimin e televizionit britanik, BBC

Kryengritësit talebanë ia kanë dalë që të marrin më shumë kontroll gjatë dy muajve të fundit sesa gjatë njëzetë vjetëve të kaluar prej se Shtetet e Bashkuara i rrëzuan nga pushteti me ndërhyrjen e vitit 2001 në Afganistan.

Gjatë dy dekadave të kaluara, vazhdimisht ka ndryshuar pamja e hartës së kontrollit të vendit, ka shkruar të martën televizioni britanik, BBC, në një analizë që i ka bërë fuqizimit të kryengritësve islamikë në dy muajt e fundit, me përshpejtimin e tërheqjes së trupave amerikane dhe të aleatëve të tyre. Dhe në mungesë të vënies së kontrollit nga forcat shtetërore të sigurisë, talebanët kanë shfrytëzuar boshllëkun, duke marrë kontrollin e disa krahinave të rëndësishme që ishin në duar të Qeverisë.