Botë

Prototipi i ri i maskës mund të zbulojë infeksionin me COVID-19

 

Inxhinierët në Institutin e Teknologjisë të Masaçusetsit dhe Universitetin e Harvardit kanë hartuar një maskë të re për fytyrë që mund të diagnostikojë infeksionin me COVID-19 brenda 90 minutash. Maskat kanë sensorë të vegjël, të disponueshëm për t’u vendosur në maska ​​të tjera dhe gjithashtu mund të përshtaten për të zbuluar viruse të tjera.

Sensorët bazohen në makineri celulare të tharë nga ngrirja që ekipi hulumtues ka zhvilluar më parë për përdorim në diagnostikimin e viruseve si Ebola dhe Zika. Në një studim të ri, studiuesit treguan se sensorët mund të përfshiheshin jo vetëm në maskat e fytyrës, por edhe në veshje të tilla si pallto laboratorike, duke ofruar një mënyrë të re për të monitoruar ekspozimin e punonjësve të kujdesit shëndetësor ndaj një sërë patogjenësh ose kërcënimesh të tjera.