Botë

Rasti Mladiq: Pritja e makthshme për drejtësi

Të mbijetuarit e rrethimit 43-muajsh të Sarajevës janë në makthin e pritjes për përmbylljen e një kaptine të martën, kur komandanti ushtarak i serbëve të Bosnjë-Hercegovinës, Ratko Mladiq, do ta dëgjojë verdiktin përfundimtar në procesin e apelit për dënimin me burgim të përjetshëm rreth akuzave për gjenocid dhe krime lufte gjatë viteve ‘90.

 

“Mendoj se vendimi nuk duhet ndryshuar, ngase e paraqet finalizimin e të gjitha mizorive në vitet që i kemi lënë prapa vetes”, ka theksuar të hënën Zdravka Gvozdjar, i biri nëntëvjeçar i së cilës, Eldin, ishte vrarë në rrugë gjatë granatimit të forcave serbe. “Dikush duhet të paguajë për të gjithë ata fëmijë që janë vrarë këtu”, ka shtuar ajo, teksa qëndronte pranë një monumenti të ngritur në Sarajevë për 1.600 fëmijët viktima të rrethimit

Të mbijetuarit e rrethimit 43-muajsh të Sarajevës janë në makthin e pritjes për përmbylljen e një kaptine të martën, kur komandanti ushtarak i serbëve të Bosnjë-Hercegovinës, Ratko Mladiq, do ta dëgjojë verdiktin përfundimtar në procesin e apelit për dënimin me burgim të përjetshëm rreth akuzave për gjenocid dhe krime lufte gjatë viteve ‘90.

Më 2017, Tribunali i Hagës për krime lufte në ish-Jugosllavi kishte dënuar Mladiqin me burgim të përjetshëm për akuzat që përfshijnë terrorizimin e popullatës civile të kryeqytetit gjatë rrethimit dhe për gjenocidin e Srebrenicës, ku gjatë 1995-s ishin masakruar mbi 8.000 burra dhe djelmosha myslimanë. Vendimi final për rastin pritet që të shqiptohet të martën.