Botë

Vonesa e dhënies së dozave të dyta të vaksinës anti-COVID mund të shpëtojë jetë

 

Vonesa e dozës së dytë të vaksinave anti-COVID Pfizer / BioNTech ose Moderna siç ka bërë Britania e Madhe mund të shpëtojë jetë, sipas një studimi të modelimit të SHBA-së që sugjeron se vendet e tjera që luftojnë për të imunizuar popullsinë e tyre mund të miratojnë strategjinë e njëjtë.

Dozat e dyta të të dy vaksinave dhe vaksina Oxford / AstraZeneca janë krijuar nga prodhuesit për t'u dhënë brenda tre deri në katër javë nga doza e parë. Britania e Madhe, megjithatë, zgjodhi një vonesë 12-javëshe midis dozave në një përpjekje për të siguruar që më shumë njerëz të marrin dozën e parë.

Provat imunologjike kanë treguar mbrojtje të lartë nga një dozë - deri në rreth 80% si me Pfizer ashtu edhe me Moderna, të cilat janë të dyja vaksinat e mARN-së të bëra në një mënyrë të ngjashme. Ekzistojnë gjithashtu prova nga programi i imunizimit të Britanisë së Madhe që njerëzit që kanë marrë një dozë të vetme të vaksinave AstraZeneca dhe Pfizer nuk ka gjasa të përfundojnë në spital nga COVID-i. 

Studimi amerikan, nga shkencëtarët në Klinikën Mayo në Rochester, modelon efektin e vonesës së dozave të dyta të vaksinave Pfizer dhe Moderna - të dyja të përdorura në SHBA - në popullatat ku përhapja e vaksinave është e ngadaltë për shkak të mungesave globale.

Ata zbuluan se marrja e një dozë të vetme nga më shumë njerëz dhe vonesa e dozave të dyta do të shpëtonte jetë. Në njerëzit nën 65 vjeç, ku efikasiteti i vaksinës është 80% dhe vetëm 0.1% në 0.3% të popullsisë në ditë vaksinohet, midis 47 dhe 26 vdekjeve për 100.000 njerëz mund të shmangen, thonë ata në letrën e tyre në British Medical Journal.

Doktori Peter English, një konsulent në pension në kontrollin e sëmundjeve ngjitëse, ka thënë se studimi demonstroi se vonimi i dozës së dytë në të gjithë botën do të kontrollonte sëmundjen më shpejt dhe do të parandalonte që variantet e shfaqura të prekin çdo vend.