Botë

Kanadaja sfidohet nga sëmundja misterioze

Mjekët kanadezë kanë hasur në pacientë që po shfaqin simptoma të ngjashme me ato të sëmundjes Creutzfeldt-Jakob, një sëmundje e rrallë fatale që e sulmon trurin. Por, kur e analizuan më afër, ajo që zbuluan i la gojëhapur.

 

“Kishte humbur peshë dhe kishte iluzione, halucinacione, sjellje të dhunshme dhe përsëriste fjalët. Në një pikë as nuk mund të ecte. Kështu, pas tre muajsh sorollatje, në një spital mjekët na thanë se po vdiste, por askush nuk e dinte pse”

Mjekët kanadezë kanë hasur në pacientë që po shfaqin simptoma të ngjashme me ato të sëmundjes Creutzfeldt-Jakob, një sëmundje e rrallë fatale që e sulmon trurin. Por, kur e analizuan më afër, ajo që zbuluan i la gojëhapur.

Pothuajse dy vjet më parë, Roger Ellisit i ra të fikët në shtëpi pas një goditjeje në tru, në ditën e 40-vjetorit të martesës. Në fillim të të gjashtëdhjetave, Ellis, që ka lindur dhe është rritur përreth gadishullit Akadian në New Brunswick, gëzonte shëndet të mirë deri në atë qershor dhe po shijonte pensionimin, pas disa dekadash pune si mekanik. Djali i tij, Steve Ellis, thotë se pas asaj dite fatkeqe shëndeti i babait të tij u përkeqësua. “Kishte humbur peshë dhe kishte iluzione, halucinacione, sjellje të dhunshme dhe përsëriste fjalët”, ka thënë ai. “Në një pikë as nuk mund të ecte. Kështu, pas tre muajsh sorollatje, në një spital mjekët na thanë se po vdiste, por askush nuk e dinte pse”.