Botë

Pasaportat e vaksinave, beteja e re në politikën amerikane

Pasaportat e vaksinave, beteja e re në politikën amerikane
“Excelsior Pass”, pasaportë digjitale që mund të shkarkohet si provë e vaksinimit ose testit negativ për COVID-19

Pasaportat e vaksinave që po zhvillohen për ta verifikuar statusin e imunizimit ndaj COVID-19 dhe për t’ua mundësuar njerëzve të imunizuar që të udhëtojnë më lirshëm, të blejnë dhe të darkojnë, janë bërë pika e fundit e ndezjes në luftërat e përhershme politike të Amerikës, pasi republikanët po i portretizojnë ato si ndërhyrje me dorë të rëndë në lirinë personale dhe në zgjedhjet personale shëndetësore.

 

Pasaportat e vaksinave janë zakonisht një aplikacion me një kod që verifikon nëse dikush është vaksinuar apo testuar kohët e fundit negativ me COVID-19. Mirëpo ligjvënësit republikanë në SHBA gjithashtu kanë hartuar propozime për të ndaluar ose kufizuar këtë lloj të pasaportave

Pasaportat e vaksinave që po zhvillohen për ta verifikuar statusin e imunizimit ndaj COVID-19 dhe për t’ua mundësuar njerëzve të imunizuar që të udhëtojnë më lirshëm, të blejnë dhe të darkojnë, janë bërë pika e fundit e ndezjes në luftërat e përhershme politike të Amerikës, pasi republikanët po i portretizojnë ato si ndërhyrje me dorë të rëndë në lirinë personale dhe në zgjedhjet personale shëndetësore.

Aktualisht ato ekzistojnë vetëm në një shtet - një partneritet i kufizuar qeveritar në New York me një kompani private - por kjo nuk i ka ndaluar ligjvënësit nga një numër shtetesh që të nxitojnë me propozimet legjislative për ta ndaluar përdorimin e tyre.