Botë

Do të ketë tjetër pandemi. Gratë mund ta ndalin

Pandemia e koronavirusit ka vënë në pah kufizimet e tanishme të Shteteve të Bashkuara dhe Evropës karshi shëndetit global. Ekspertët për një kohë të gjatë kanë tërhequr vërejtjen rreth një virusi shumë përhapës. Ani pse shpenzimet shëndetësore janë ngritur me një mesatare prej 3.9 për qind nga viti 2000 deri më 2017, shtetet rreth botës nuk ishin të përgatitura për pandeminë e koronavirusit, izolimet mbarëkombëtare dhe krizën ekonomike që i përcolli.

 

Nga shtëpia në skenën kombëtare, gratë kanë luajtur role vendimtare në sistemet shëndetësore. Qeveritë duhet të krijojnë strategji të veçanta para se bota të nokautohet nga një tjetër krizë shëndetësore

Pandemia e koronavirusit ka vënë në pah kufizimet e tanishme të Shteteve të Bashkuara dhe Evropës karshi shëndetit global. Ekspertët për një kohë të gjatë kanë tërhequr vërejtjen rreth një virusi shumë përhapës. Ani pse shpenzimet shëndetësore janë ngritur me një mesatare prej 3.9 për qind nga viti 2000 deri më 2017, shtetet rreth botës nuk ishin të përgatitura për pandeminë e koronavirusit, izolimet mbarëkombëtare dhe krizën ekonomike që i përcolli.

Në një analizë, revista politike “Foreign Policy” ka shkruar se gratë u ballafaquan me sfida të veçanta gjatë krizave shëndetësore të botës dhe COVID-19 e ka shpërfaqur edhe një herë pabarazinë gjinore që veçse ekzistonte, përfshirë dhunën në familje dhe qasjen në kujdesin shëndetësor.