Botë

Katërshja që nuk i bën ballë Kinës

Katërshja që nuk i bën ballë Kinës
Foto: Reuters

Pekin, 28 janar - Australia, India, Japonia dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë shqetësime të arsyeshme për Kinën. Është e parehatshme jeta me një Kinë më të fuqishme. Është e arsyeshme për këto shtete që të forcojnë bashkëpunimin në Dialogun Katërkëndësh të Sigurisë, të njohur si Katërshja. Fatkeqësisht, për dy arsye të thjeshta Katërshja nuk do të mund të ndalë drejtimin e historisë së Azisë: Së pari, katër shtetet kanë interesa të ndryshme gjeopolitike dhe dobësi. Së dyti, arsye më e rëndë, janë në një lojë të gabuar. Kjo lojë e madhe strategjike në Azi nuk është ushtria, por ekonomia.

 

Si në dramat e ngadalta Kabuki në Japoni, ndryshimet në marrëdhënie mund të rrëshqasin. Kina dhe Japonia gradualisht mund të kalojnë në “modus vivendi” [mënyrë jetese]. Nuk do të bëhen vende mike, por Japonia e qetësisë do të sinjalizojë se i kupton interesat e Kinës. Do të ketë pengesa gjatë rrugës, por Kina dhe Japonia do të përshtaten gradualisht

Pekin, 28 janar - Australia, India, Japonia dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë shqetësime të arsyeshme për Kinën. Është e parehatshme jeta me një Kinë më të fuqishme. Është e arsyeshme për këto shtete që të forcojnë bashkëpunimin në Dialogun Katërkëndësh të Sigurisë, të njohur si Katërshja. Fatkeqësisht, për dy arsye të thjeshta Katërshja nuk do të mund të ndalë drejtimin e historisë së Azisë: Së pari, katër shtetet kanë interesa të ndryshme gjeopolitike dhe dobësi. Së dyti, arsye më e rëndë, janë në një lojë të gabuar. Kjo lojë e madhe strategjike në Azi nuk është ushtria, por ekonomia.

“Australia është më e ndjeshmja. Ekonomia e saj varet fort prej Kinës. Australianët janë krenarë me ngritjen e madhe ekonomike në tri dekadat e fundit. Kjo ndodhi sepse Australia u shndërrua në provincë ekonomike të Kinës. Në periudhën 2018-2019, 33 për qind e eksportit të saj shkoi në Kinë, ndërkaq vetëm pesë për qind është nisur drejt Shteteve të Bashkuara të Amerikës”, shkruan Foreign Policy në një analizë.