Botë

Mbrojtësi “tjetër” i Sarajevës zgjidhet kryetar komune

Komuna më e rëndësishme e Sarajevës zgjedh një serb për kryetar. Por historia e Sërgjan Mandiqit nuk mund të reduktohet në këtë përkatësi etnike. Si 21 vjeçar ai ishte në istikam, i veshur me uniformë të Armatës së Bosnjë-Hercegovinës, duke mbrojtur qytetin e tij të rrethuar e qëlluar nga çetnikët, paraardhësit e të cilëve ia masakruan gjyshen. Arsyeja e zgjedhjes së Mandiqit nuk është vetëm qëndrimi i tij antinacionalist, por dhe neveria e qytetarëve të Sarajevës me korrupsionin dhe nepotizmin e Partisë së Aksionit Demokratik, të komanduar e kontrolluar nga Bakir Izetbegoviqi dhe gruaja e tij.

 

Komuna më e rëndësishme e Sarajevës zgjedh një serb për kryetar. Por historia e Sërgjan Mandiqit nuk mund të reduktohet në këtë përkatësi etnike. Si 21 vjeçar ai ishte në istikam, i veshur me uniformë të Armatës së Bosnjë-Hercegovinës, duke mbrojtur qytetin e tij të rrethuar e qëlluar nga çetnikët, paraardhësit e të cilëve ia masakruan gjyshen. Arsyeja e zgjedhjes së Mandiqit nuk është vetëm qëndrimi i tij antinacionalist, por dhe neveria e qytetarëve të Sarajevës me korrupsionin dhe nepotizmin e Partisë së Aksionit Demokratik, të komanduar e kontrolluar nga Bakir Izetbegoviqi dhe gruaja e tij.

“Komuna e Qendrës (në Sarajevë) vlen më shumë se 10 komuna të tjera”. Kështu kishte thënë Bakir Izetbegoviqi para zgjedhjeve lokale në Bosnjë-Hercegovinë në vitin 2016. Atëbotë fitoi kandidati i partisë së Izetbegoviqit. Të dielën qytetarët ia prezantuan atij faturën. Në komunën Centar, Qendra, aty ku gjenden institucionet kryesore të Bosnjë-Hercegovinës, aty ku zhvillohet jeta biznesore dhe kulturore, më së shumti vota mori Sërgjan Mandiq, i cili do të jetë kryetar i ri i kësaj komune. Qytetarët iu hakmorën Partisë së Aksionit Demokratik (SDA) të Izetbegoviqit për shkak të nepotizmit, korrupsionit, punësimeve partiake, spastrimit të parave dhe aferave të tjera të panumërta, të cilat sidomos në vitin e pandemisë mllefosën opinionin. Në pjesën më urbane të Sarajevës ndër politikanët më të përbuzur janë Bakir Izetbegviq dhe gruaja e tij Sebija Izetbegoviq, e cila akuzohet se kontrollon jo vetëm sektorin fitimprurës të shëndetësisë.