Britanikja u bashkua me ISIS-in, 19-vjeçares i hiqet nënshtetësia

Britanikja u bashkua me ISIS-in, 19-vjeçares i hiqet nënshtetësia

21 February 2019 09:19

Shamima Begum, adoleshentja që u largua nga Londra për t’u bashkuar me grupin e Shtetit Islamik në Siri, ka deklaruar se heqja e shtetësisë britanike është “e padrejtë”.

Begum, 19 vjeç, tha për gazetën ITV se u trishtua nga vendimi i heqjes së nënshtetësisë, por se do të përpiqej ta rifitonte atë nëpërmjet bashkëshortit të saj holandez.

Familja e saj ka thënë se ata planifikojnë të sfidojnë vendimin e qeverisë.

Burime të qeverisë thanë se ishte e mundur të hiqej shtetësia e saj britanike, pasi ajo kishte të drejtë për shtetësi në vende të tjera.

Begum, e cila u largua nga Londra drejt Lindjes në vitin 2015, kishte thënë se donte të kthehej në shtëpi.

Ajo u gjet në një kamp refugjatësh sirian javën e kaluar pas largimit nga Baghuzi, bastioni i fundit i ISIS, dhe lindi një djalë në fundjavë.

Një zëdhënës i zyrës së Shtëpisë së Bamirësisë tha se departamenti nuk ka komentuar mbi rastet individuale, por vendimet për heqjen e shtetësisë ishin “të bazuara në të gjitha dëshmitë e disponueshme”.

“Në ditët e fundit sekretari i Shtëpisë së Bamirësisë ka deklaruar qartë se përparësia e tij është siguria e Britanisë dhe njerëzve që jetojnë këtu”.

Begum besohet të jetë nga Bangladeshi por kur u pyet nga BBC, ajo tha se nuk kishte një pasaportë të Bangladeshit dhe nuk kishte qenë kurrë në vend.

Lord Carlile, një njohës i legjislacionit të terrorizmit, tha se nëse nëna e zonjës Begum ishte shtetase e Bangladeshit, sipas ligjit të Bangladeshit edhe znj. Begum është gjithashtu.

Megjithatë, avokati i familjes, Akunjee, ka deklaruar se qeveria e Bangladeshit nuk e di kush është ajo.

Sipas Aktit Britanik të Kombësisë të vitit 1981, një person mund të privohet nga shtetësia e tij nëse sekretari i Shtëpisë vlerëson se kjo do të ishte “e favorshme për të mirën publike”.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme