Pesë vjet pas shitjes, publikohet pjesërisht kontrata për shitjen e KEDS-it

Pesë vjet pas shitjes, publikohet pjesërisht kontrata për shitjen e KEDS-it

29 January 2018 07:30

Ministria e Zhvillimit Ekonomik ka bërë publike kontratën me investitorin “Limak-Çalik”, pesë vjet nga shitja e kompanisë për distribucion dhe furnizim të energjisë elektrike (KEDS). Megjithatë, publikimi i kësaj kontrate është i pjesshëm. Asaj i mungojnë disa shtojca, siç është marrëveshja e transferimit, ajo e arkëtimit, si dhe marrëveshja për shërbimet e përbashkëta, shkruan sot Koha Ditore.

Gazeta ka provuar që të marrë qëndrim nga ministri i Zhvillimit Ekonomik, Valdrin Lluka, por ai nuk është përgjigjur në telefonatat e gazetës. Ndërsa shoqëria civile e ka kritikuar mospublikimin e plotë nga Ministria, duke thënë se nuk mund të ketë publikim të pjesshëm të kontratave.

Për organizatën INDEP, kontratat që përmbajnë dispozita që nuk lejojnë publikimin e tyre janë kundër interesit publik dhe si të tilla po vërtetohen edhe nga gjykatat.

Dardan Abazi nga kjo organizatë ka thënë për gazetën se kontratat milionëshe e miliardëshe duhet të publikohen sidomos para nënshkrimit. Kjo pasi, sipas tij, do të mundë të shmangeshin marrëveshjet e dëmshme. Të tillë e ka konsideruar edhe atë të distribucionit dhe të termocentralit “Kosova e Re”... (Artikullin e plotë mund ta lexoni në numrin e sotëm të Kohës Ditore)

Gazetën Koha Ditore mund ta lexoni edhe online. Këtu mund të gjeni sqarimin se si mund të abonoheni.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

hilmiasllani29/01/2018 14:25

Mospublikim para nënshkrimit i kushteve të kontratës, Termave të referencës janë veprime që bien direkt ndesh me Ligjin dhe këtu ska asnjë dilemë. NUK ka asnjë pikë në ligj që NUK lejon qasjen ne Kontratë pasi që NUK ka asnjë Kontratë e tillë publike dhe në asnjë pikë Nuk do duhej të lejohej që të nënshkruhet diçka të cilën publiku NUK do duhej me e pa. Kjo përben shkelje ligjore dhe nënshkrim i kontratës me qëllim të dëmtimit të interesit shtetërorë dhe rrjedhimisht edhe qytetarit. Neve si publik NUK na intereson pjesa e të dhënave financiare të kompanisë që ka negociua. KJO pjesë edhe mund të jetë e vetmja pjesë që mund të kërkohet të jetë konfidenciale. Asnjë pjesë tjetër e asnjë Kontrate Publike NUK guxon të fshihet pas Konfidencialitetit pasi ska të bëjë asgjë me këtë aspekt, përveç se nëse prapa kontratës fshihen veprime kriminale.

Shto koment

Të ngjashme