Arbëri

Thaçit, Veselit e Selimit u ndalohen pëshpëritjet e gjuha e koduar gjatë vizitave

 

Dhomat e Specializuara të Kosovës në Hagë kanë vendosur lidhur me kërkesën e Zyrës së Prokurorit të Specializuar për kufizimin e komunikimeve me jashtë për ish-presidentin Hashim Thaçi, ish-kryeparlamentarin Kadri Veseli dhe ish-shefin e Grupit Parlamentar të Vetëvendosjes, Rexhep Selimi. Këto masa me përjashtime të vogla nuk e prekin Jakup Krasniqin, për të cilin prokuroria nuk pati pretendime për shkelje të rregullave të paraburgimit

Bisedat e Hashim Thaçit, Kadri Veselit dhe Rexhep Selimit do të dëgjohen rregullisht nga një përkthyes shqip-anglisht që do të angazhohet në qendrën e paraburgimit në Scheveningen, në afërsi të Hagës, ku ndodhen në paraburgim tash e më shumë se tre vjet udhëheqësit e Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së.

Dhomat e Specializuara kanë zbuluar vendimin që është marrë të premten në bazë të të cilit, ndër të tjera, kufizohet numri i vizitorëve – meqë tash për tash nuk ka përkthyes të mjaftueshëm për përgjimin e bisedave të tyre.
“Në mënyrë që këto masa të jenë efektive, këto vizita duhet të monitorohen nga një shqipfolës. Trupi gjykues është në dijeni të faktit që monitorimi kërkon kohë e resurse shtesë nga Administrata dhe Njësia Menaxhuese e Qendrës së Paraburgimit. Në emër të sigurimit të monitorimit efektiv të këtyre vizitave, trupi gjykues e kufizon numrin e vizitave jo të privilegjuara me prezencë fizike në pesë për muaj – pa përfshirë vizitat konsullore dhe private. Vizitat private në këtë kontekst janë vizitat nga bashkëshortet e të akuzuarve dhe/ose fëmijët e tyre. Administrata do ta ketë nën diskrecionin e saj që ta kufizojë edhe më tej numrin e këtyre vizitave apo kohës së secilës prej tyre në mënyrë që të garantohet monitorimi efektiv i këtyre vizitave. Kur të vendosen kufizime të këtilla nga Administrata, duhet të njoftohet menjëherë trupi gjykues lidhur me këtë vendim”, shkruan në vendimin e gjykatës.