Arbëri

Lufta ruse që “përfshiu” edhe Kosovën

Grafit për Putinin në Beograd të Serbisë. “Kosova është Serbi” është mbishkrimi aty. Foto: AP
 

Rusia ka humbur imazhin e “superfuqisë botërore”, tash kur janë bërë një vit prej se e ka nisur agresionin ushtarak ndaj Ukrainës. Megjithëkëtë, Perëndimi është mobilizuar dhe bashkuar si kurrë më parë, në front kundër saj. Zhvillimet patën jo pak impakt në Kosovë. Presidenti Vladimir Putin shpesh e ka përmendur atë, për ta arsyetuar ndërhyrjen ushtarake në Ukrainë. Ndërkaq, autoritetet në Prishtinë kanë theksuar se këtë vit Kosova ka qenë cak i një lufte intensive hibride të Rusisë dhe aleatit të saj në Ballkanin Perëndimor, Serbisë

Fiks një vit është bërë prej kur Rusia ka nisur raketat në drejtim të Ukrainës, në mësymjen për ta pushtuar. E për gjatë kësaj kohe jorrallëherë regjimi në Moskë, përfshirë presidentin Vladimir Putin, ka arsyetuar këtë luftë, duke përmendur edhe Kosovën.

Autoritetet në Prishtinë janë alarmuar se, nëpërmjet Serbisë, Rusia synon të hapë konflikt edhe në Kosovë. Tensionet janë ndezur në veri, ndërkaq autoritetet kanë përmendur edhe organizata ruse si përgjegjëse për destabilizimin e kësaj pjese të banuar kryesisht me serbë. Dhe, për të shmangur tensionet, perëndimi ka rritur trysninë për një marrëveshje të shpejtë Kosovë-Serbi.