Arbëri

Zëri i të pagjeturve në muzeun e pafajësisë

Në muzeun e qytetit, “Zëri i Prindërve” ka ekspozuar fotografitë e shumicës së civilëve dhe dëshmorëve të Mitrovicës
 

Sekretarja e përgjithshme e “Zërit të Prindërve”, Xhyla Haziri, ka të dhëna të hollësishme për çdo person të pagjetur nga rajoni i Mitrovicës. Qyteti i ndarë regjistroi pasluftës të vrarë e të zhdukur 817 persona. “Për momentin janë edhe 108 persona të pagjetur në komunën e Mitrovicës”, njofton ajo në zyrën e vogël të kthyer në muze pafajësie. Ora dore e xhepi, tespihe, shkrepëse, lapsa e gjësende të tjera personale të të pagjeturve ekspozohen bashkë me një biografi të shkurtër të viktimave dhe të të pagjeturve të qytetit të Mitrovicës. Veshmbathje të disa viktimave e dëshmorëve ekspozohen në arka në qoshen e muzeut të qytetit

Ismet Zasellës i kanë mbetur pak fotografi të babait martir pas djegies së shtëpive të vjetra në anën jugore të qytetit të Mitrovicës në pranverën e vitit 1999. Para se t’u dilte tymi e flaka, Vehbi Zasella do të këpuste këmbë shtratin e lumit Ibër nga “Lagjja e Boshnjakëve”, ku ishin strehuar Zasellajt. Prej asaj dite fundmarsi ’99, Ismeti nuk kishte asnjë informacion për babanë. Në fundvitin e kaluar, eshtrat e 72-vjeçarit u gjetën në varrezat e vjetra myslimane në pjesën veriore, tregon i biri.

“Kthimi” i babait në ëndërr