Arbëri

Shmangia e tensioneve në veri, prioritet për Këshillin e Sigurimit

Foto: AP
 

Mundësia e rikthimit të tensioneve në veriun e Kosovës, për shkak të vendimit të Qeverisë për konvertimin e targave ilegale serbe në RKS, është përmendur në një dokument të Këshillit të Sigurimit të OKB-së në muajin kur pritet të diskutohet për Kosovën. Aty përmendet edhe mundësia e takimeve mes palëve, për t’u kërkuar zotim se nuk do ta përdorin forcën kundër njëra-tjetrës

Shmangia e tensioneve në veriun e Kosovës në pritje të zbatimit të vendimit për targat ilegale konsiderohet çështja kyç për Këshillin e Sigurimit të OKB-së, në muajin kur pritet të diskutojë për Kosovën. Në parashikimin mujor të përpiluar nga ky Këshilli, i cili mban datën 2 tetor, përmendet mundësia e përshkallëzimit të situatës, duke iu referuar vendimit të Qeverisë për konvertimin e targave ilegale serbe në RKS. Nuk përjashtohet as inicimi i takimeve mes palëve dhe një deklaratë zotimi për mossulmim.

“Prioriteti kryesor i Këshillit është ruajtja e stabilitetit në Kosovë. Një çështje kyç për Këshillin në këtë drejtim është se si të parandalohet përshkallëzimi i tensioneve përgjatë kufirit Kosovë-Serbi, që rrjedhin nga zbatimi i vendimit të Prishtinës për targat. Anëtarët e Këshillit mund të konsiderojnë hartimin e një deklarate presidenciale që u kërkon të dyja palëve të riangazhohen në përpjekjet diplomatike për të çuar përpara dialogun Beograd-Prishtinë dhe të heqin dorë nga kërcënimi ose përdorimi i forcës kundër njëra-tjetrës”, shkruan në këtë dokument.